Влияние пандемии COVID-19 на продовольственную систему Канады
Влияние пандемии COVID-19 на продовольственную систему Канады
Аннотация

В статье даётся оценка изменений в продовольственной системе Канады, вызванных пандемией COVID-19. Хотя агропродовольственный сектор страны характеризуется высокой степенью развития, ориентированностью на самообеспечение продуктами питания, гибкой системой регулирования, пандемия, как в других странах мира, поставила перед ним новые задачи по обеспечению населения продуктами питания. Исследуется реакция элементов продовольственной системы Канады на проблемы и вызовы пандемии. Выявлены наиболее уязвимые звенья цепочки поставок продовольствия в сложившихся обстоятельствах, обозначены причины относительной устойчивости продовольственной системы страны в условиях пандемии.

Об авторах
Ревенко Лилия Сергеевна
Профессор кафедры международных экономических отношений и внешнеэкономических связей им. Н.Н.Ливенцева МГИМО-Университета МИД России
МГИМО-Университет МИД России
Ревенко Николай Сергеевич
Ведущий научный сотрудник Института исследований международных экономических отношений Финансового университета при Правительстве Российской Федерации
Финансовый университет при Правительстве Российской Федерации
Библиография

1. Statistics Canada. Food availability, 2020. Available at: https://www150.statcan.gc.ca/n1/daily-quotidien/210531/dq210531c-eng.htm (accessed 18.01.2022).

2. Canadian international trade in 2020: A year without precedent. Available at: https://www150.statcan.gc.ca/n1/daily-quotidien/210414/dq210414a-eng.htm (accessed 10.01.2022).

3. Canada's Agriculture Day: Celebrating the work of farmers with statistics. February 23, 2021. Available at: https://www150.statcan.gc.ca/n1/daily-quotidien/210223/dq210223c-eng.htm (accessed 25.01.2022).

4. Overview of COVID-19 Impacts on Canadian Agriculture. 2020. Report Number: CA2020-0079. United States Department of Agriculture, Foreign Agricultural Service. Available at: https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/Report/DownloadReportByFileName?fileName=Overview%20of%20COVID-19%20Impacts%20on%20Canadian%20Agriculture_Ottawa_Canada_08-27-2020 (ac-cessed 22.01.2022).

5. Из-за падения спроса фермеры Канады вынуждены сливать излишки молока. The DairyNews. 10.04.2020. Available at: https://dairynews.today/news/iz-za-padeniya-sprosa-fermery-kanady-vynuzhdeny-sl.html (accessed 16.01.2022).

6. LaMontagne J.M. 2021. The Canadian Agriculture Industry: What Are the Impacts of and Lessons Learned from the COVID-19 Pandemic? Available at: https://hillnotes.ca/2021/12/03/the-canadian-agriculture-industry-what-are-the-impacts-of-and-lessons-learned-from-the-covid-19-pandemic/ (accessed 24.01.2022).

7. Ревенко Л.С., Солдатенкова О.И., Ревенко Н.С. 2022. Продовольственные системы Канады: взгляд сквозь призму новых концепций. США & Канада: экономика, политика, культура. № 52 (2). С. 112–126. DOI: 10.31857/S2686673022020080

8. Beckman J., Countryman A.M. 2021. The importance of agriculture in the economy: impacts from COVID-19. American Journal of Agricultural Economics. Vol. 103. No. 5. P. 1595–1611. DOI: 10.1111/ajae.12212

9. Barrett C.B., Fanzo J., Herrero M. et al. 2021. COVID-19 pandemic lessons for agri-food systems innovation. Environmental Research Letters. Vol. 16. No. 10. Article 101001. DOI: 10.1088/1748-9326/ac25b9

10. Barricello R. 2021. Revisiting the effects of the COVID-19 pandemic on Canada's agricultural trade: The surprising case of an agricultural export boom. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 151–160. DOI: 10.1111/cjag.12285

11. Charlebois S., Music J. 2021. SARS-CoV-2 pandemic and food safety oversight: implications in Canada and coping strategies. Foods. No. 10. Article 2241. DOI: 10.3390/foods10102241

12. Chernarides L., Richards T.J., Rickard B. 2021. COVID-19 impact on fruit and vegetable markets: One year later. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 203–214. DOI: 10.1111/cjag.12272

13. Colafemmina D., El Bilali H., Capone R. 2020. Impacts of COVID-19 on food security and food system sustainability. Book of Proceedings of XI International Scientific Agriculture Symposium “Agrosym 2020”. October 8-9, 2020. Saraevo. University of East Saraevo. P. 925–933.

14. Deaton B.J., Deaton B.J. 2021. Food security and Canada’s agricultural system challenged by COVID-19: One year later. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 161–166. DOI: 10.1111/cjag.12275

15. Ebata A., Nisbett N., Gillespie S. Food Systems After Covid-19. 2021. In Building a Better World: The Crisis and Opportunity of Covid-19. Editors Peter Taylor and Mary McCarthy. IDS Bulletin. Vol. 52. No. 1. P. 73–94. DOI: 10.19088/1968-2021.107

16. Fan S., Teng P., Chew P., Smith G., Copeland L. 2021. Food system resilience and COVID-19 – Lessons from the Asian experience. Global Food Security. Vol. 28. Article 100501. DOI: 10.1016/j.gfs.2021.100501

17. Fraser E. 2020. 100 days of coronavirus has sent shock waves through the food sys-tem. The Conversation. June 17.

18. Garnett P., Doherty B., Heron T. 2020. Vulnerability of the United Kingdom’s food supply chains exposed by COVID-19. Nature Food. No. 1. P. 315–318. DOI: 10.1038/s43016-020-0097-7

19. Goddard E. 2021. The Impact of COVID-19 on food retail and food service in Canada: A second assessment. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 167–175. DOI: 10.1111/cjag.12282

20. Hailu G. 2021. COVID-19 and food processing in Canada. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 177–187. DOI: 10.1111/cjag.12286

21. Hobbs J.E. 2021. Food supply chain resilience and the COVID-19 pandemic: What have we learned? Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 189–196. DOI: 10.1111/cjag.12279

22. Ker A.P., Cardwell R. 2021. Introduction to the special issue on COVID-19 and the Canadian agriculture and food sectors: Thoughts one year into the pandemic. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 155–159. DOI: 10.1111/cjag.12289

23. Larue B. 2021. COVID-19 and labour issues. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 269-279. DOI: 0.1111/cjag.12288

24. McEwan K., Marchand L., Shang M.Z. 2021. The Canadian pork industry and Covid-19: A year of resilience. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 225–232. DOI: 10.1111/cjag.12276

25. Meuwissen M.P.M., Feindt P. H., Slijper T. et al. 2021. Impact of Covid-19 on farming systems in Europe through the lens of resilience thinking. Agricultural Systems. Vol. 191. Article 103152. DOI: 10.1016/j.agsy.2021.103152

26. Prosser L, Lane E.T., Jones R. 2021. Collaboration for innovative routes to market: COVID-19 and the food system. Agricultural Systems. No. 188. Article 103038. DOI: 10.1016/j.agsy.2020.103038

27. Rude J. 2021. COVID-19 and the Canadian cattle/beef sector: A second look. Canadian Journal of Agricultural Economics. Vol. 69 (2). P. 233–241. DOI: 10.1111/cjag.12277

28. Weersink A., von Massow M., Bannon N. et al. 2020. COVID-19 and the Agri-food system in the United States and Canada. Agricultural Systems. No. 188. Article 103039. DOI: 10.1016/j.agsy.2020.103039

29. Zavaleta-Cortijo C., Ford J., Arotoma Rojas I. et al. 2020. Climate change and COVID-19: reinforcing Indigenous food systems. The Lancet Planetary Health. Vol. 4 No. 9. P. e381–e382. DOI: 10.1016/S2542-5196(20)30173-X

Полная версия доступна только подписчикам
Подпишитесь прямо сейчас